15 πράγματα που πρέπει να προσέχεις ΠΑΝΤΑ όταν ψωνίζεις από Κίνα

Οι αγορές από Κίνα σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι ασφαλείς, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει πάντα να προσέχουμε.

Το καλό είναι πως μέσα σ’ αυτά τα πράγματα, δεν είναι οι πληρωμές. Με το PayPal και το AliPay (Συγκεκριμένα για το AliExpress) μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε;

1. Προϊόντα χωρίς Reviews και Βαθμολογίες Χρηστών.

Σε κάθε προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε, υπάρχει και μία στήλη με βαθμολογίες χρηστών. Καταναλωτών δηλαδή όπως εμείς, που έχουν ήδη αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν και το βαθμολογούν κάνοντας Review με εικόνες και εντυπώσεις. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε τυχόν ελλατώματα του εκάστοτε προϊόντος και να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Κοιτάμε πάντα, λοιπόν, αυτές τις αξιολογήσεις, τις φωτογραφίες και τα σχόλια για να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη. Αν δεν υπάρχουν, ψάχνουμε γενικά στο Internet και στο Youtube. Σημαντική μας δουλειά εδώ στο CheapRush.com, είναι να κάνουμε όσο πιο πολλά Reviews μπορούμε για εσάς, για να είστε σίγουροι για τα προϊόντα που επιλέγετε!

2. Ρουχισμός & Υπόδηση

Ναι μεν υπάρχουν άπειρες και πολύ οικονομικές επιλογές για ρουχισμό και υπόδηση, αλλά πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

Πρέπει να κοιτάμε εξονυχιστικά τις περιγραφές των προϊόντων και πέρα από τα υλικά, να ελέγχουμε τους πίνακες με τα Νούμερα. Συνήθως τα νούμερα είναι Κινέζικα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κάπου 3 νούμερα μικρότερα από τα δικά μας Ευρωπαϊκά.

Διαβάστε περισσότερα για τα Νούμερα στο αναλυτικό μας άρθρο για το «Πως να διαλεξετε νούμερο σε Ρούχα και Παπούτσια από Κίνα«.

3. Φορτιστές & Φθηνά Electronics

Η επιλογή κάποιου φορτιστή είναι εξίσου σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε.

Υπάρχουν πολλοί adapters (τούβλα) με πάνω από μία θύρες USB που σας δίνουν τη δυνατότητα να φορτίζετε αντίστοιχα, πάνω από μία συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση δύο είναι οι σημαντικοί λόγοι που πρέπει να είμαστε άκρως προσεκτικοί.

Πρώτον, φθηνό = χρήση μέτριων υλικών. Νομίζω κανείς μας δε θέλει να φορτίζει το κινητό του αξίας 300€, με φορτιστή της πλάκας αξίας 0,50€. Στην καλύτερη δε θα φορτίζει καλά το κινητό μας και στη χειρότερη… BOOM! Καλό θα είναι να επιλέγουμε φορτιστές με αποδεδειγμένη αξία.

Δεύτερον, τι ρεύμα δίνει σε καθεμία από τις θύρες USB; Δίνει σε όλες το ίδιο ρεύμα ή το μοιράζει; (Αποτέλεσμα: Δε φορτίζει καλά το κινητό μας και ενδεχομένως να αλλοιωθεί η μπαταρίας μας).

4. Κινέζικες ROM & Μενού

Συγκεκριμένα σε Smartphones, Action Κάμερες και άλλα Electronics με λειτουργικό σύστημα, πρέπει να ελέγχουμε πάντα στις περιγραφές για τις γλώσσες τις οποίες υποστηρίζει η κάθε συσκευή.

Στοχεύουμε οπότε σε International Versions με τουλάχιστον την αγγλική γλώσσα προεγκατεστημένη. Υπάρχει, φυσικά, η δυνατότητα εγκατάστασης άλλης ROM μετά την αγορά, αλλά άντε βγάλε άκρη με κινέζικο μενού!

5. Απομιμήσεις

Κίνα είναι αυτή. Το έχουν με τις απομιμήσεις! Το Made in China μπορεί να χρησιμοποιείται για… χαβαλέ, αλλά υπάρχουν πολλές εταιρίες που παράγουν προϊόντα μεγάλης ποιοτικής αξίας. Από την άλλη, είναι ικανοί να αντιγράψουν μέχρι και κινέζικα προϊόντα! (πχ. Xiaomi απομιμήσεις)

Στο GearBest και στο Banggood, ως μεγάλες e-Commerce πλατφόρμες η γνησιότητα είναι (προ)εγγυημένη. Δεν το ρισκάρουν.

Στο AliExpress όμως, για το λόγο του ότι υπάρχουν χιλιάδες ανεξάρτητοι μικροπωλητές στην πλατφόρμα, δε μπορούν να ελεγθούν όλοι. Οπότε πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στις επιλογές μας, κι αν πάρουμε κάτι που δεν είναι γνήσιο τότε επικοινωνούμε αμέσως με την υποστήριξη του AliExpress για αλλαγή ή αποζημίωση έως και διπλάσια της τιμής του προϊόντος.

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό μας άρθρο «Γνήσια ή Απομιμήσεις; Με αυτούς τους τρόπους, ξέρετε!».

6. Sellers & Καταστήματα στο AliExpress

Κατ’ αρχήν το παν είναι να βρεις και να εμπιστευτείς ένα κατάστημα με μία Χ δημοτικότητα και φήμη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να επιλέξεις κατάστημα είναι να δεις τι αξιολόγηση του έχει δώσει το ίδιο το AliExpress. Για να το δεις αυτό, πας πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα καταστήματος.

Διαβάστε περισσότεραστοαναλυτικό μας άρθρο «Πως ξεχωρίζω εάν ένα Κατάστημα/Προϊόν στο AliExpress είναι αξιόπιστο».

7. Μέθοδοι Αποστολής

Εκτός του ότι πρέπει να είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα όσον αφορά τις αγορές και το τελωνείο, πρέπει επίσης να γνωρίζετε τι επιλογές υπάρχουν για την αποστολή της παραγγελίας σας.

Unregistered, Registered, και Expedited είναι οι συνηθισμένες επιλογές μας. Ποιες είναι οι διαφορές τους όμως; Και γιατί να μην επιλέγουμε Expedited και DHL;

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό μας άρθρο για όλες τις μεθόδους αποστολής.

8. Μέγεθος Αντικειμένων

Το μόνο σίγουρο είναι να μην εμπιστεύεστε ΠΟΤΕ τις φωτογραφίες!

Υπάρχει το ενδεχόμενο, ένα στολιστικό ή μία Action Figure, να σας έρθει σε μέγεθος… μπρελόκ, ενώ ένα κόσμημα κι ένα κολιέ να σας έρθει για στόλισμα σε μουσείο. (Προσωπική πείρα…)

Γι’ αυτό λοιπόν, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ανατρέξετε στις πληροφορίες του εκάστοτε προϊόντος και να δείτε τις ακριβείς διαστάσεις του. Εάν δεν είστε σίγουροι και δε μπορείτε να υπολογίσετε καλά με το μυαλό, μία μεζούρα-μέτρο-χάρακας δεν έβλαψε κανένα!

9. Βάρος

Για αντικείμενα με περισσότερο βάρος από ένα Drone για παράδειγμα, ίσως υπάρχει πρόβλημα.

Το GearBest, λίγο πολύ, εγγυάται περίπου μέχρι και το βάρος ενός Drone για την Τριγωνική Αποστολή χωρίς τελωνείο, ενώ του Banggood από την άλλη, υποστηρίζει και κάπως πιο βαριά προϊόντα.

Εάν θέλετε να φέρετε το scooter της Xiaomi για παράδειγμα, ε… θα το πληρώσετε το τελωνειάκι σας!

10. Περιεχόμενα Πακέτου

Μην εμπιστέυεστε τον τίτλο και τα παχουλά γράμματα της περιγραφής. Να ελέγχετε πάντα τα περιεχόμενα πακέτου του κάθε προϊόντος που βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος των πληροφοριών για να είστε σίγουροι τι θα λάβετε.

11. Υλικό Αντικειμένου

Με την ίδια λογική, μην εμπιστεύεστε ποτέ τι λέει ο τίτλος. Μπορεί να λέει ότι ένα αντικείμενο είναι μεταλλικό ότι είναι απο κράματα αλουμινίου, από χρυσό, από διαμάντια… Πάντα να ελέγχετε παρακάτω στην περιγραφή του προϊόντος όπου είναι αναγκασμένοι να γράψουν την αλήθεια.

12. Προϊόντα Υγείας & Ομορφιάς

Δε διαφωνώ ότι υπάρχει τεράστια γκάμα όσον αφορά την Υγεία και την ομορφιά. Από περιποίηση προσώπου, νυχιών, μαλλιών, μέχρι προϊόντα για μασάζ.

Η υγεία όμως είναι κάτι που δεν πρέπει να το παίρνουμε στην πλάκα. Πρέπει πάντα να ελέγχουμε τα συστατικά του κάθε προϊόντος μη τυχόν και μας προκαλέσει κάποια αλλεργία ή δερματικό πρόβλημα.

13. Τελωνείο

Έχουμε χιλιοαναφερθεί γι’ αυτό το σατανά!

Πρέπει να είμαστε πάντοτε ενημερωμένοι για τα νέα μέτρα και τις όποιες αλλαγές στην πολιτική του τελωνείου μας, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως και με το χεράκι αρκετά βαθιά στην τσέπη. Τα πράγματα αυτά αλλάζουν συνεχώς οπότε να ρίχνετε που και που καμία ματιά εδώ στο CheapRush.com για να ενημερώνεστε!

Updated Οδηγό Τελωνείου θα βρείτε ΕΔΩ. και
Πως να το αποφύγετε 100%.

14. Μπαταρίες – Power Bank

Αυτό είναι μεγάλη πληγή. Τη μία τα ακυρώνουν και τα κατάσχουν. Την άλλη βρίσκει η Κίνα μεθόδους για να περάσουν. Τα ξανακατάσχουν μετά από λίγο και γίνεται αυτή η δουλεία.

Αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο (11/1/2018), οι αγορές Μπαταριών και Power Bank είναι απαγορευμένες, αλλά κάτι θα γίνει πάλι. Δε θα μας αφήσουν έτσι οι φίλοι μας οι Κινέζοι!

15. Ηλεκτρονικά Τσιγάρα

Εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, διότι είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη… επίπληξη. Δεν τα αφήνουν ούτε για αστείο να περάσουν. Κατάσχονται κατευθείαν από το τελωνείο πριν μπουν στη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι πως άπειροι Έλληνες, βλέποντας τις αστείες τιμές που βάζουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα τα δικά μας μαγαζιά, κατέφευγαν σε λύσεις από Κίνα (προφανώς) με τιμές μέχρι -80% στα ΙΔΙΑ ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τους πονάει όμως αυτό. Καπνοβιομηχανίες και ηλεκτροκαπνοεταιρίες με τη γκρίνια τους, στο τέλος τα κατάφεραν.

ΔΕ μπορούμε πλέον να εισάγουμε ηλεκτρονικά τσιγάρα και δεν είμαι σίγουρος αν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στο μέλλον.

Μην το επιχειρήσετε γιατί ακούγονται διάφορα μέχρι και για πρόστιμα.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *